2010. január 13., szerda

Oriflame Giordani Gold Mineral porpúder


"Tartósítószer- és illatanyagmentes porpúder, amely természetesen matt, szinte észrevétlen fedést biztosít. Gyengéden felszívja az arcbőrről a felesleges zsiradékot. Hatására a ráncok és a pórusok kevésbé látszanak."- mondja a púderről az Oriflame honlapja.

Sok évig egyáltalán nem használtam porpúdert, kizárólag kompaktot. Valahogy macerásnak éreztem, ha véletlenül vettem is egy dobozzal, biztos a húgomnál kötött ki 1-2 hét után. Többször borult ki porpúderem, és a reggeli sietségben fárasztó volt ecsettel pacsmagolni az arcomat (azóta azért rájöttem, hogy egy vastagabb, puhább minőségű pamacs ugyanúgy megteszi, sőt még jobb is, mert alaposabban a bőrre lehet vele nyomogatni a púdert).

A kompakttal viszont az a probléma, hogy nem lehet olyan szép egyenletesen felvinni az alapozó tetejére, még akkor sem, ha várok egy keveset a beszívódására. Szóval elég sokat kerestem a tökéletes kompakt púdert, de még nem találtam meg. :) Így a porpúder mindig ott motoszkált a fejemben és amikor divatba jöttek az ásványi púderek, mégis úgy gondoltam, hogy adok egy esélyt az Oriflame akkor új termékének. Az ásványi púderek és alapozók nagyon népszerűek manapság: kevésbé irritálják a bőrt mint a hagyományos púderek és szebb, észrevétlenebb fedést biztosítanak.

A Giordani Gold porpúdere helyes kis műanyag tégelyben foglal helyet, 8 grammnyi mennyiséget kapunk 2799,- forintért, akciók idején olcsóbban. A púdert előbb egy puha műanyag fedő zárja le, amin kis lukacskák vannak a termék kinyeréséhez. Itt álljunk is meg egy szóra, mert ezt a koncepciót sose értettem, ki az, ki tényleg így szedi ki a púdert a pamacsra? Lehetetlen elég port kirázni onnan, mellé is megy, meg egyáltalán.... Én mindig leszedem ezt a belső fedőt és belenyomom lazán a púderbe a pamacsot. A pamacs a másik gyenge pontja ennek az egyébként jó holminak: nagyon kicsike, kb. 4 centi átmérőjű és nem is jó minőségű, vékony és poláranyag jellegű. Helyette vettem vastagabb és nagyobb, puha pamacsot, azt használom hozzá.

A púder kétféle színben kapható, egy világos és egy sötétebb árnyalatban. Nagyon könnyed por, igen szépen szétoszlatható az arcon, kellemesen fed és matt felületet ad, ami mégsem tompítja a bőr ragyogását, hanem inkább hamvas lesz tőle. Ez nálam így is marad 2-3 órán keresztül, de aztán a T-vonalam kegyetlenül fényleni kezd, vagyis ekkor már a púderszemcsék nem szívják fel többé a zsiradékot (ez így elég kiábrándítóan hangzik, nem? :)). Bár olyan púderhez még nem volt szerencsém, ami a T-vonal kifényesedését örökre megakadályozta volna, úgyhogy végül is ez nem is volt részemről elvárás. Még egy rápúderezéssel nap közben elég jól elvagyok a Giordanival, igazán nem lehet panaszom rá.

Összetevői közt négyféle ásványt találunk: talkum, szilikát, magnézium karbonát és ametisztpor (hűűű, ez komoly, drágakő az arcon!) és van még benne nylon 12 szintetikus polimer, amelyről megtudtam, hogy sokféle kozmetikumban használják, többek közt nedvességfelszívó, térfogatnövelő és fedő tulajdonságai miatt.


2010. január 11., hétfő

Akciók a héten

A kritikák mellett szeretnék rendszeresen segíteni abban, hogy a szükséges pampucokat a lehető legjobb áron vehesse meg minden kedves olvasóm, ezért hétről-hétre összegyűjtöm a különböző üzletek szerintem kedvező ajánlatait.

Cora (január 20-ig): L'Oréal Happyderm hidratáló krém (nappali/éjszakai) 999,- Ft/db; Fructis samponok és balzsamok 559,- Ft/db; Sunsilk samponok és balzsamok 349,- Ft/db

Tesco (január 14-ig): Dove kézkrémek 489,- Ftdb; Dove tusfürdők 1298,- Ft/3 db;  L'Oréal Triple Active hidratáló nappali krém (száraz/kevert bőrre) 999,- Ft/db

Rossmann (január 11-15.): itt a link, nagyon sok jó termék van jó áron. 

DM (január 7-től): hónap végéig dupla pontot adnak a hűségkártyára! Az új akciós füzetek  itt találhatók. 

Müller (január 14-20.):  Rexona  dezodor, stift és roll-on  450,- Ft/db; Palmolive tusfürdők 395,- Ft/db; Rimmel Extra Super Lash szempillaspirál 695,- Ft/db; Miss Sporty Perfect Colour rúzs 295,- Ft; Maybelline Affinitone alapozó és Volum' Express szempillaspirál egyaránt 1495,- Ft/db; Maybelline Colorama mini körömlakk 295,- Ft/db



2010. január 10., vasárnap

L'Oréal revitalift mélyrácok elleni regeneráló nappali krém



A modern arckrémek többsége már nem pusztán elvesztett zsiradékot és/vagy vizet pótol vissza a bőrünkbe, hanem különféle aktív hatóanyagokat tartalmaz. A L'Oréal revitalift család fő összetevője  a pro-retinol A, amely nagyon hatásos ráncok ellen, emellett  fibro-plastylt is tartalmaz, ez állítólag a bőr feszességét állítja helyre.

Igazság szerint ehhez a krémhez én még fiatal vagyok, hiszen mélyráncok ellen készült, de jó minőségű, retinolos krémet kerestem és a L'Oréal krémeivel általában elégedett voltam, ezért vettem meg a képen látható revitaliftet. Velem elég ritkán fordul elő, hogy tényleg érzékelem ennek vagy annak a szuper hatóanyagnak az eredményeit, de a retinol nálam működik. Olyan 6-7 éve vásároltam először retinolos krémet, és egy hét után érzékeltem, hogy kisimítja a bőrömet, amit akkor is észrevesz az ember, ha egyébként nincsenek ráncai. Azóta nagyjából tartom magam ahhoz a rutinhoz, hogy éjszakára retinol tartalmú arc- és szemránckrémet használok.

Ez a flakonos krém tulajdonképp nappalra készül, de ilyesmin én nem szoktam fennakadni. Annyi van, hogy az UVA elleni védelem kárba vész, hiszen éjszaka a hálószobában nem jellemző a napsütés. :) Egyébként azoknak, akik valóban nappal használják elmondom, hogy az igen korszerű Mexoryl XL napvédőt tartalmazza (15-ös faktorral), ami a L'Oréal szabadalma. Erre egyébként szükség is van, mert a retinol fényérzékenyít, tehát amúgy is célszerű naptejet kenni az arcunkra, ha ilyen krémet használunk.

A revitaliftből van tégelyes nappali és éjszakai krém is, de én kifejezetten azért választottam a flakonosat, mert sokkal higiénikusabb, nem viszek bele bacikat az ujjammal. Azonkívül a levegőtől hermetikusan elzárt hatóanyagok sokkal stabilabban megmaradnak így a krémben, mint a tégelyes változatban. A pumpás kinyomófej jól szabályozható, tehát nem nyomódik ki belőle túl sok krém egyszerre. A halvány barackszínű krém könnyű állagú, enyhe, finom illata van és jól szétkenhető. Matt érzetet ad, de az én bőrömön mégis valahogyan fénylik és lehetletnyit ragad, ezért sem használnám nappalra, de lehet, hogy ez a kevert bőrtípusom miatt van és másnak nem fénylik tőle az arca.

Ezt a krémet hónapok óta használom, de mégsem tudok biztosat állítani a hatásosságáról. Az egyetlen ráncom a homlokom tetején látható mimikai ráncocska, amelynek a mélysége szerintem nem változott se negatív, se pozitív irányba. Tehát tutira nem tüntette el a revitalift, viszont mélyebb sem lett, ami persze lehet, hogy a retinol áldásos hatása. Összességében úgy gondolom, hogy a revitalift regeneráló krém jó eredményt mutat az arcom simaságának megőrzésében. Felkenés utáni állaga miatt viszont szerintem kevert vagy zsíros bőrűeknek nappalra nem annyira jó, de éjszakai krémnek kiváló. A pumpás adagolófejnek köszönhetően gazdaságos, így az átlagosan 4500 forintos ár talán nem annyira vészes az 50 ml-es flakonért, hiszen jó sokáig tart.

2010. január 6., szerda

A csodás urea

Száraz a bőröm, télen pedig ultraszáraz. A mínusz fokok idején, amikor minden pára kifagy a levegőből, különösen súlyos a helyzet. Viszket, ég, kipirosodik a "kültakaróm", és hosszú éveken át azt hittem, hogy erre nincs megoldás. Tonnaszám kentem magamra a testápolókat és kézkrémeket minden különösebb eredmény nélkül. Végül, úgy három téllel ezelőtt, vettem egy nagy levegőt és kifizettem közel 2 ezer forintot egy Neutrogena testápolóért, mert hittem a béna, norvégokról szóló reklámjaiknak, és már tényleg nem volt semmi ötletem, hogy mit kezdjek a gyakorlatilag véresre vakart bőrömmel.

Az első felkenés után tudtam, hogy valami olyat találtam, amihez addig még nem volt szerencsém. Egy hét után pedig biztos voltam benne, hogy én már örökre ezt a testápolót fogom használni, bármilyen fájdalmas is az ára. Csak akkor még nem tudtam, hogy mitől annyira más a Neutrogena hatása. Aztán tavaly vagy tavalyelőtt más cégek is kezdtek kihozni olyan krémeket, amelyeken azt szerepelt, hogy mondjuk "5% ureát tartalmaz" és hangzatos reklámjaik voltak a tévében arról, hogy mennyire elbánnak a száraz bőrrel. Ekkor utánanéztem, hogy mi az urea, és jól rájöttem, hogy a Neutrogenában is ez van bizony.

Az urea (más néven karbamid) természetes módon előfordul az emberi szervezetben, ez egy fehérjebontási végtermék, többek közt megtalálható a vizeletben. Ezért is volt olyan fura a neve, rögtön a húgyúti berendezések latin neve jutott róla az eszembe, és nem értettem, mit keres ez egy testápolóban. :) Mesterséges módon ipari méretekben állítják elő, és szarvasmarha táptól elkezdve a kozmetikai krémekig igen sokféle célra használják. Mondjuk elég furcsa, hogy műtrágyába is jó, meg az arcomra (sőt ízfokozónak is kiváló!), de hát a hatása önmagáért beszél.

Az egészséges bőr normál esetben kb. 1% ureát tartalmaz, amely a bőr nedvesség-megtartását segíti elő. Száraz bőrűeknél, vagy például ekcémásoknál szinte nem mutatható ki urea a bőrben, ez okozza a viszketős-gyulladt tüneteket. Amerikai kutatásokról olvastam, amelyekben egy hétköznapi, lúgos hatású lemosóval végzett arcmosás után mérhetően csökkent az urea mennyisége a bőrben. Viszont urea tartalmú lemosó, és még inkább urea tartalmú krém használata után szintén mérhetően nőtt a bőrben az urea mennyisége, és akár 24 órán keresztül is tartott ez a hatás.

Régebben kifejezetten gyógyszertári kenőcsökben használták az ureát például ekcémás paciensek számára. Aztán az urea "átszivárgott" a patikai kozmetikumokba, ma pedig már a drogériákban forgalmazott márkákban is megjelent. Szerencsére, tegyük hozzá, mert így több árkategóriában is vehetünk ureát tartalmazó arckrémet vagy testápolót. Én sem ragaszkodom már a norvégokon tesztelt ;) Neutrogenához, kipróbáltam a jóval olcsóbb Garniert és a kicsit olcsóbb Savodermet is, ezek pontosan ugyanazt tudják! A  patikai cuccok közül van ureás terméke az Eucerinnek és a Babe-nek. Nektek van tapasztalatotok az ureával?

2010. január 5., kedd

Akciók a héten

A kritikák mellett szeretnék rendszeresen segíteni abban, hogy a szükséges pampucokat a lehető legjobb áron vehesse meg minden kedves olvasóm, ezért hétről-hétre összegyűjtöm a különböző üzletek szerintem kedvező ajánlatait.

Most  ezeket találtam: 

Auchan  (január 21-ig):  Nivea tusfürdők, 3 db  vásárlása esetén 399 Ft/db.

Tesco (január 7-ig): Wellaflex hajformázók 599 Ft/db, Rexona dezodorok 449 Ft/db.

Cora (január 17-ig): L'Oréal Triple active arckrém és lemosók 999 Ft/db, Neutrogena kézkrém 759 Ft/db

Rossmann (január 8-ig): Rimmel Stay Matte alapozó 1699 Ft helyett 1099 Ft, Bebe Young Care ajakápoló 519 Ft helyett 299 Ft, Studio Line hajformázó hab, lakk vagy zselé 1199 Ft helyett 899 Ft.

2010. január 4., hétfő

Vichy Normateint alapozó




Komplikált - és kombinált - bőröm van, nehéz olyan termékeket találnom, amelyek nem okoznak semmilyen problémát. A T-vonalam zsíros, a többi rész száraz, és úgy ahogy van, az egész vízhiányos, de borzasztóan. Most az arckrémekkel folytatott harcaimról nem is írnék, fogtok még erről eleget "hallani", de persze a jó alapozó megtalálása legalább akkora feladat, ha nem nagyobb. Mert milyen is a jó alapozó? Olyan, ami nem ront a bőröm állapotán, vagyis se nem teszi fénylővé, se nem szárítja ki, plusz épp a megfelelő mértékben fed. Ez utóbbi mondjuk változó elvárás, de mostanában van néhány makacs szeplőm (vagy napfoltom), amelyeket jó lenne elfedni, de ahhoz már szinte maszkszerű krém kellene. 

Nem tudom, ki hogy van vele,  de szerintem  az alapozó az a dekorkozmetikai cucc, amiből érdemes drágább fajtát venni, mert - sajnos - a minőség  egyenesen arányos az árral, és ezt sok-sok év és sok-sok elfecsérelt forint tapasztalatai alapján mondom. (Tényleg: összeszedem majd egy postban, hogy mire érdemes többet költeni és mi az, amiből akár a legolcsóbb is jó.) Mostanában két alapozót használok felváltva, ezek, úgy érzem, megfelelnek a bőröm állapotának. Az egyik a Vichy Normateint, amelyről ezt ígéri a termékismertető:

A Vichy innovációja: az első Sebum-Proof textúra. Tartósan egyenletes és matt arcbőr. Az alapozó nem csomósodik össze.

Zincadoce A™ hatóanyaggal: Láthatóan csökkenti a bőrhibákat 

Összecsomósodás elleni hatás: Finom, különálló színező pigmentjeinek köszönhetően a Normateint textúrája nem áll össze. Az arcbőrön rendkívül rugalmas, könnyű réteget alkot.

Különösen tartós hatás: A felvitelt segítő illékony olajok a bőrre kerülve elpárolognak. Az így könnyebbé vált textúra a bőrön található faggyúval való érintkezés után sem mozdul el 


A Vichy Normateint 30 ml-es tubusban kapható, nem mitteszerképző, Vichy termálvizet tartalmaz és 20-as fényvédő faktort, ez utóbbiért külön gratuláció a gyártónak, nálam fontos szempont a fényvédelem! Ötféle árnyalatban juthatunk hozzá: opal, nude, sand, gold, bronze. Én eléggé világos bőrű vagyok, télen szinte betegesen sápadt, és sárgás árnyalatú a bőröm. Leginkább a legvilágosabb opal árnyalat áll közel a bőröm színéhez, de nyáron, amikor azért barnább vagyok kicsit, túlságosan fehérnek tűnik rajtam. Viszont a következő nude árnyalat meg túl sötét nekem, a többiről már szót sem ejtek, szerintem azokat inkább afrikai kartársnők tudják igazán használni. Szóval ez a szín dolog nincs egészen rendben a Normateintnél, az opal és a nude közé még elférne néhány árnyalat.

A Normateint közepes fedést biztosít, először meglepően hígnak találtam az állagát, nagyon kellett figyelni, hogy ne nyomjak ki a tubusból túl sokat. A könnyű textúra miatt nagyon könnyen fel is kenhető, erre én az ujjacskámat használom.  (Alapozót csak a homlokomra , orromra és államra használok, ott vannak eltüntetendő pórusok.)  Szépen eloszlik a bőrön és néhány órán keresztül matt felületet ad, de azután sajnos az én T-vonalam újból fényleni kezd... Hiába, olyan csodaszer még nem került az arcomra, ami egész napra mattá tette volna. Ennek ellenére a Normateint az egyik legjobb alapozó kevert bőrre! Télen kicsit száraznak tűnik alatta a bőröm, ezért a legnagyobb mínuszok idején váltogatom a Clinique  Perfectly real alapozóval, ami krémesebb (erről majd lesz külön post).


Összefoglalva: a Vichy Normateint könnyű, közepes fedést adó alapozó, kevert bőrre nagyon jó, mert nem tömíti el a pórusokat és matt felületet biztosít néhány órán át. Hátránya, hogy télen nem véd eléggé a szárazabb levegő és hideg ellen és nincs elég finom átmenet a színárnyalatai között, ezért nehéz lehet a megfelelő színt kiválasztani. Kizárólag patikában kapható, 5800 forint körüli áron.