2010. október 15., péntek

Hatóanyagok a szépségért I.


Liposzómák, AHA, Q10 koenzim, retinol, ceramid, jojoba olaj…. és még hosszan sorolhatnánk, hogy miféle csodaszerekkel tömik tele manapság a kozmetikai szereket használóik szépségének fokozása érdekében. A legtöbb esetben boldogan kenjük magunkra ezeket a krémeket, miközben legfeljebb csak halvány sejtéseink vannak arról, hogy hogyan hatnak és információinkat főleg a szűkszavú reklámokból szerezzük. Nézzük hát lexikonszerűen, mi is rejtőzik a krémeinkben!

Q10 koenzim: természetes módon sejtjeink egyik alkotóanyaga ez a koenzim, amelynek a szervezet energiaetermelésében van szerepe. Ahogy öregszünk egyre kevesebb Q10 koenzim termelődik a szervezetünkben, ami különféle betegségekhez, pl. szív- és érrendszeri panaszokhoz vezet. Nagyon hatékony szabadgyökgátló ez az enzim, és ezen keresztül további betegségek ellen véd: agyi leépülés, vírus- és gombafertőzések, allergiák, emésztőrendszeri rákok, hogy csak néhányat említsünk. Célszerű étrendkiegészítőként vagy terápiás céllal is szedni. Legfontosabb természetes forrásai a zsírosabb halfélék (lazac), máj és magvak.

Kozmetikai felhasználásában is antioxidáns hatása a legfontosabb. A Q10 sejtekben mérhető mennyisége 30 éves korunk után kezd csökkenni, és ez azt jelenti, hogy a bőrünk kevésbé tud védekezni a szabadgyökök ellen, valamint a bőr olyan alkotóelemeinek, mint a kollagén és az elasztin, is mérséklődik a termelődése. A Q10 koenzim kozmetikai termékekben a bőr regenerálódását segíti elő, kicsi molekula lévén, viszonylag könnyen be tud hatolni a bőrbe.

Kollagén: a bőr alsó rétegében található kötőszövet, amely a bőr tartásáért, szerkezetéért, „szilárdságáért” felel. Az évek múlásával a kollagénsejtek alakja változik, kevesebb is termelődik belőlük, és így nem tudják már maradéktalanul ellátni a feladatukat, ezért a bőr megereszkedik, kialakulnak szép sorban a ráncok. A kozmetikai ipar egyik legfontosabb feladata a meglévő kollagén lebomlásának megakadályozása, és az elveszett kollagén visszapótlása. Az elérhető krémek állati vagy növényi eredetű kollagént tartalmaznak, ámde egyes források szerint a kollagénmolekulák nem képesek áthatolni a bőr zsírrétegén, vagyis igazából csak injekció formájában van értelmük. Hm. Viszont a kollagéntermelést lehet belülről serkenteni, például A és C-vitamin szedésével.

Ceramidok: ezek a zsírmolekulák alkotják a bőr sejtjeit összetartó zsírréteg nagyobb részét, és nekik köszönhető a bőr nedvességmegtartó képessége. Ha csökken a ceramidok szintje, a bőr száraz lesz és veszít puhaságából, megjelennek a ráncok. Szintetizált, bőrazonos ceramidokat az 1990-es évek óta képes előállítani a kozmetikai ipar és igen hatásosak még nagyfokú bőrszárazság és mélyebb ráncok esetén is.

Jön majd a folytatás is!

1 megjegyzés:

  1. A kollagén titok nyitja az, hogy a Colway Kollagén biológiai szerkezete megegyezik a szervezetünkben megtalálható kollagénnel, ezáltal képes beépülni abba és serkenteni a működését!

    Ez egy természetes,tehát nem szintetikus kozmetikum.És ez az,amiért ennyire hatékony a Colway Természetes Kollagén a sok különféle kollagén nevezetű " készítménnyel " szemben.
    bővebben a blogban olvashatsz.
    http://joli-colway.blogspot.com/

    VálaszTörlés